NOVICE

KINO!: POSVEČENO - IGOR BEZINOVIĆ
»Dogajanje na snemanju, ki ga kamera ni ujela, je vplivalo na igralce in posledično na vzdušje v filmu. Zafrkavali smo se tako pred kamero kot za njo. / … / V mojih kratkih filmih se motivi vseskozi ponavljajo – glas v off-u, ogromno podrobnosti in fragmentarnosti, ki se mi zdi zelo razburljiva … Od samega začetka ustvarjanja sem uspel ohraniti tudi svoj ležerni, zafrkantski pristop.« Igor Bezinović (v intervjuju z Ostrenjem pogleda; intervju je bil objavljen v 33. številki revije KINO!)

V sodelovanju s Slovensko kinoteko smo pripravili prav posebna filmska večera, posvečena prodornemu mlademu avtorju Igorju Bezinoviću!

Začnemo v četrtek 17. maja ob 21.30 z uporniškim dokumentarcem Blokada (2012), v katerem se avtor pridruži študentskim protestom na Filozofski fakulteti v Zagrebu leta 2009. Naslednji dan (petek 18.) sledi projekcija Kratkega izleta (2017) ob 20.00, ki ga bo uvedla okrogla miza z ustvarjalci tematskega bloka, posvečenega Bezinoviću v nedavni 33. številki revije KINO!, na kateri bomo spregovorili o posebnostih avtorjevega pogleda, svojstveni metodi in referencah, njegovo ustvarjanje pa umestili v kontekst sodobnega hrvaškega filma.

Se vidimo!

 

PODELITEV PRIZNANJA FRANCETA BRENKA
V četrtek 11. januarja smo v Slovenski kinoteki podelili priznanje Franceta Brenka za izjemne dosežke na področju filmske kulture. Za lansko leto ga je za svoj mojstrski celovečerni dokumentarec Konec (2017) prejel Vid Hajnšek!
Čestitke nagrajencu!

 

ALAIN BERGALA V LJUBLJANI! PREDSTAVITEV KNJIGE VZGOJA ZA FILM
22. marec 2017 ob 18h v Slovenski kinoteki
Alain Bergala sodi med najvidnejša imena sodobne francoske filmske misli in pedagogike. V svojem bogatem udejstvovanju na filmskem področju je pustil najvidnejši pečat kot glavni urednik slovite revije Cahiers du cinéma, kot avtor študij o Jean-Lucu Godardu, v zadnjem času pa predvsem kot filmski pedagog – vodja državnega projekta »Film v šoli«. Izkušnja z uvajanjem filma v francoski šolski sistem predstavljajo tudi jedro monografije Vzgoja za film, ki jo v slovenskem prevodu izdajamo pri Društvu za širjenje filmske kulture KINO!. Vzgoja za film: Razprava o poučevanju filma v šolah in drugih okoljih je hkrati teoretsko delo in praktični priročnik, je svojstvena filmska avtobiografija in obenem manifest nove pedagogike, je premislek o poučevanju filma, a tudi razprava o filmski umetnosti nasploh, je motivacija za pedagoške delavce in didaktično-metodološka podpora uvajanja filma v šole.
Pogovor z avtorjem v slovenskem jeziku bosta vodila Maja Krajnc in Andrej Šprah; simultan prevod.

Se vidimo!

 

ČAP 100
V mesecu decembru toplo vabljeni v Slovensko kinoteko na paleto dogodkov v poklon stoti obletnici rojstva Františka Čapa, začenši z otvoritvijo retrospektive v torek, 10. decembra, ob 21. uri, ko bosta na sporedu Čapova kratkometražni Piran (1965) in češkoslovaška klasika Nočni metulj (1941). Več informacij na povezavi: www.kinoteka.si.